Haber

12. Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, büyük bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirterek, “Tabii ki hepimiz kazanca karşı çıkmalıyız ama kentsel dönüşüme bir bütün olarak kar amaçlı dönüşüm olarak bakanlara karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi. karalamaya ve engellemeye çalışın.” söz konusu.

Kalkınma Planı görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Yılmaz, Türkiye’nin yakın gelecekte nükleer enerji üretimine başlayacağını, yenilenebilir enerji üretiminde çok iyi bir performans sergilediğini belirtti.

Elektrik üretiminde doğal gazın payının azalmasının diğer enerji türlerinin kullanımındaki gelişmelerle ilgili olduğunu anlatan Yılmaz, bu gazın ısınma ve sanayide de kullanıldığını, toplam tüketimin azalmadığını söyledi.

Hükümetlerinin ilk yılından bu yana yoksullukla mücadelede üçlü bir perspektif ortaya koyduklarını belirten Yılmaz, yoksullukla mücadelenin makro çerçevesini fiyat istikrarı, büyüme ve istihdamın oluşturduğunu belirtti.

Yoksulluğu azaltmaya yönelik sektörel politikalarının olduğunu belirten Yılmaz, bunların arasında eğitim ve fırsat eşitliği, sağlık politikaları, KÖYDES gibi kırsal projeler bulunduğunu kaydetti. Cevdet Yılmaz da doğrudan takviyelerinin olduğunu anlatarak şöyle konuştu:

“AK Parti hükümetleri göreve başladığında yüzde 30’un üzerinde mutlak yoksulluk vardı. Bugün istatistikle ölçülmeyecek düzeylere düştü. Artık istatistik kurumumuz bunları ölçmüyor. Çünkü Türkiye mutlak yoksulluk sorununu çözmüştür.” Son 20 yılın en önemli başarılarından biri mutlak yoksulluk sorununu çözmüş olmasıdır.” “Teorik olarak bunları sıfırlamak mümkün değil. Toplumun tamamını eşit hale getirmediğimiz sürece göreli yoksulluğu sıfırlamak mümkün değil. Buradaki amaç bunu en aza indirmek, daha aşağı bir düzeye indirmek.”

Emeklilik yaşı

Emeklilik yaşının yükseltileceği iddiaları gündeme gelince Yılmaz, “Emeklilik yaşının yükseltilmesine dair bir gündemimiz yok. Böyle bir çalışmamız yok.” dedi.

Başkan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin savunma sanayinde önemli bir atılım yaptığını vurgulayarak, “Bunlar stratejik çalışmalar. Dolayısıyla bunların paylaşılmasında, ticaretinin yapılmasında belli kriterlerle hareket etmek gerekiyor. Burada Meclisimizin rolü ne olabilir?” Elbette bu tartışmaya açık bir konu, muhtemelen gelecekte de bu olacaktır.” “Tartışılarak bir çerçeveye oturtulması gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Yılmaz, Merkez Bankası’nın cari açığı azaltmaya ve kaynaklarıyla teknolojik seviyeyi yükseltmeye yönelik belirli projeleri seçici olarak destekleyecek bir programa sahip olacağını, ayrıntılarını önümüzdeki haftalarda paylaşacaklarını açıkladı.

Kadın girişimciliğini desteklediklerini belirten Yılmaz, kadınların işgücüne katılımında hızlı bir artış olduğunu kaydetti.

AK Parti iktidarı öncesi dönemde yüzde 5’in altında olan kadın milletvekili oranının yüzde 19’a ulaştığına dikkat çeken Yılmaz, “Bu önemli bir gelişme ama elbette yeterli değil. Bunun ilerlemesini istiyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de bu anlamda planda ortaya koyduğumuz rakamlar minimum düzeydedir.” “Bunu sayılar olarak düşünün.” dedi.

Afet rehabilitasyonuna 3 trilyon lira harcama

Afet ve risk yönetimi konusunda AFAD’ın kurulmasıyla dağınık yapının büyük ölçüde toparlandığını anlatan Yılmaz, AFAD’ın yurt içi ve yurt dışı alanda değerli bir yetkinlik kazandığını ve bunun daha da geliştirileceğini söyledi.

12. Kalkınma Planı’nın 5 ana ekseninden birinin afet rehabilitasyonu ve afetlere karşı tedbirler olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

“Afet konusuna büyük önem verdik. Sadece önümüzdeki 3 yılda, bu yıl dahil, 3 trilyonun üzerinde kaynak afet rehabilitasyonu için harcayacağız. Bunun dışında kentsel dönüşüm konusunda da çok önemli adımlar atıyoruz. Cumhurbaşkanlığımız Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü kararnameyle kurduk. Kentsel dönüşümü küçümsüyoruz, bunu kâr amaçlı dönüşüm olarak adlandırıp engelleyenlerin aynı zamanda halkımızın can güvenliğini de tehlikeye attığını burada belirtmek isterim. Elbette hepimiz vurgunculuğa karşı koymalıyız. Ama aynı zamanda kentsel dönüşüme bir bütün olarak kar amaçlı dönüşüm olarak bakıp onu karalamaya, engellemeye çalışanlara karşı da hep birlikte mücadele etmeliyiz. Büyük bir kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Meclis’imizin gündeminde bir yasa var. Bu kanun yasalaşırsa kentsel dönüşüm çok daha hızlı ve hızlı bir şekilde gerçekleşecek. Bunu başardığımızda Türkiye bu riskleri azaltacaktır.”

“Düzensiz göçle ilgilenin, düzenli göçü destekleyin”

Geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler, ikamet izni sahibi yabancılar, uluslararası koruma başvuru sahipleri ve statü sahiplerinin toplam sayısının 4,7 milyon kişi olduğunu kaydeden Yılmaz, “Amacımız sistemsiz göçle sonuna kadar mücadele etmek, düzenli göçü desteklemek ve kurumsal olarak sürdürmektir. ” dedi.

Uyum politikalarının önemine dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

“Uluslararası hukuk çerçevesinde güvenli alanlar yaratarak, özellikle geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusun gönüllü olarak geri dönmesini teşvik ediyoruz. Bunu da orada güvenliği sağlayarak, konut inşa ederek, ekonomik ve sosyal yaşamı sürdürebilecek fırsatlar sunarak yapıyoruz. Ancak kesin analiz elbette Suriye’de siyasi çözümün mümkün olmadığıdır.” Yeni bir anayasa ile Suriye’nin her tarafını kapsayan barış ve inanç ortamı oluştuğunda değerli bir nüfusun kendi ülkelerine isteyerek döneceğine inanıyorum. Diğer ülkelerle diplomatik çalışmalarımızla Suriye’de barış ve güvenlik ortamının yaratılması için elimizden geleni yapacağız. yaparız.”

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu