ABD’den piyasayı korkutan düzenleme
Bloomberg’in yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Biden yönetimi, doğrudan yabancı ürün kuralı veya FDPR adı verilen bir önlemi uygulamaya koyup koymama konusunu masaya yatırdı. Kaynaklar, Tokyo Electron Ltd. ve ASML Holding NV gibi şirketlerin ülkedeki gelişmiş yarı iletken teknolojisine erişim sağlamaya devam etmesi durumda ticaret kısıtlamasına maruz kalacağını belirtti.
Atılacak olası bir adım, endüstri için hayati öneme sahip çip üretim makineleri geliştiren Tokyo Electron ve ASML şirketlerinin Çin’deki üretim faaliyetlerini kısıtlayabilir.
Bloomberg’in daha önce bildirdiği habere göre ise ABD ayrıca Çin merkezli belirli çip şirketlerine yönelik ek yaptırımları da değerlendiriyor.
Söz konusu haber sonrası Tokyo Electron’un hisseleri yüzde 7,5 gerileyerek Japonya’nın Nikkei 225 Hisse Senedi Ortalamasının düşmesine yol açtı. ASML’nin hisseleri de benzer şekilde yüzde 8,1 oranında düşüş yaşadı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian Çarşamba günü Pekin’de düzenlediği basın toplantısında ABD’nin “ticareti ve ulusal güvenlik kavramını siyasallaştırdığını” söylemişti. Lin ayrıca, ilgili ülkelerin baskılara kararlı bir şekilde direnmesi ve kendi uzun vadeli çıkarlarını korumak için adil ve açık bir uluslararası ticaret düzenini desteklemesi gerektiğini belirtmişti.
İlk kısıtlama 2022’de gelmişti
ABD, Çin ordusunu güçlendirebilecek en ileri teknolojiyi engelleme çalışmasının bir parçası olarak Ekim 2022’de Çin’e gelişmiş çip ve imalat teçhizatı satışına kapsamlı kısıtlamalar getirmiş ve bir yıl sonra bu önlemleri sıkılaştırmıştı. Bu kuralların geniş kapsamlı bir etkisi de olmuştu. Huawei Technologies Co. ve Semiconductor Manufacturing International Corp. gibi Çinli şirketlere ölçülebilir bir zarar veren bu karar, şirketlerin temel malzeme ve ekipman satın almasını zorlaştırmıştı.