İş

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Investing.com – Cuma günkü ABD istihdam raporu, piyasalar faiz indirimlerinin tam olarak ne zaman başlayabileceğine dair netlik ararken tatilin kısaldığı bir haftanın en önemli olayı olacak. Fed Başkanı Jerome Powell’ın yorumları ve ABD Merkez Bankasının Çarşamba günü yayımlanacak son toplantı tutanakları yakından izlenecek. Fransa ve İngiltere’deki seçimler de piyasaları tetikte tutacak.

Yeni haftaya başlamadan bilmeniz gerekenler:

  1. ABD istihdam verileri

Yatırımcılar, Federal Rezerv’in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayabileceğine dair yeni göstergeler ararken dikkatlerini Cuma günkü tarım dışı istihdam raporuna çevirecek.

Bir önceki ay tahmin edilenden daha büyük bir artış olan 272.000 yeni istihdamın, iş gücü piyasasının direncini vurgulamasının ardından ekonomistler, ABD ekonomisinin Haziran ayında 189.000 istihdam yaratmasını bekliyor.

Fed bu ayın başlarında faiz oranlarını değiştirmedi ve yetkililer, enflasyonun Merkez Bankasının hedefine geri çekildiğine dair daha ikna edici işaretler veya iş gücü piyasasının yavaşladığına dair yeni kanıtlar ararken faiz indirimlerinin başlamasını Aralık ayına kadar ertelemiş olabilir.

Tarım dışı istihdam verisi öncesinde Salı günü açıklanacak bir raporun, iş olanaklarının Mayıs ayında yeniden azaldığını ve şirketlerin pozisyon doldurmada daha başarılı olduğunu göstermesi bekleniyor.

  1. Powell, Lagarde yorumları; Fed tutanakları

Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenecek olan Avrupa Merkez Bankası yıllık forumuna katılacak.

Powell, ECB Başkanı Christine Lagarde ile birlikte “geçiş çağında para politikası” konulu bir panele katılacak ve yatırımcılar faiz politikasının geleceğine ilişkin görüşleri dinleyecek.

Enflasyon ilk çeyrekteki yükselişin ardından gerilese de Fed’in %2’lik hedefinin üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Bu arada Fed’in Haziran toplantısına ilişkin tutanaklar Çarşamba günkü yayımlanacak. Tutanaklar, Merkez Bankasının ekonomik görünüm ve para politikası görünümünü etkileyen faktörlere ilişkin görüşlerini yansıtacak.

  1. Fransa ve İngiltere’de seçimler

Fransa, piyasaları sarsan erken seçimin ilk turu için Pazar günü sandık başına gidiyor.

Yatırımcılar bir hafta sonra yapılacak ikinci turun sonuçlarına ilişkin ipuçlarına dikkat edecek. Ancak 577 seçim bölgesinden oluşan ve adayların ikinci tura kalabilmek için %12,5 oy oranına ihtiyaç duyduğu ayrıca üç turlu yarışların da olduğu bu seçimde belirsizlik hakim olabilir.

Bu arada anketler, Perşembe günü muhalefetteki İşçi Partisi’nin İngiltere seçimlerini ezici bir çoğunlukla kazanacağını öngörürken sterlin, 2016’daki Brexit oylamasından bu yana görülmemiş seviyelere döndü.

Yatırımcılar, Muhafazakârların 14 yıllık iktidarı sırasında yaşanan yoğun siyasi çalkantıların ardından istikrara geri dönüldüğünü ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ın Avrupa ile ticari bağları yeniden inşa edebileceğini düşünüyor.

Ancak Starmer’ın Parlamento’da ne kadar büyük bir çoğunluğa sahip olabileceği henüz belli değil.

  1. Euro Bölgesi enflasyonu

Euro Bölgesi, Almanya’nın Pazartesi günkü raporunun ardından Salı günü Haziran ayına ait enflasyon verilerini açıklayacak ve ekonomistler, Mayıs ayındaki artışın ardından hem manşet hem de temel ölçütlerde hafif bir yavaşlama bekliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Eylül 2019’dan bu yana ilk kez faiz indirimine gittiği Haziran ayı toplantısının sonuçlarını Perşembe günü yayımlayacak.

ECB, faiz oranlarını daha geç artırmaya başlasa da hedefin üzerinde seyreden enflasyon nedeniyle zor durumda kalmaya devam ederke, Haziran ayındaki indirim, indirim yolunda bankayı Fed’in önüne geçirdi.

  1. Çin PMI verileri

Pazar günü açıklanan resmi veriler, Çin’de imalat faaliyetlerinin Haziran ayında ikinci kez gerilediğini ve hizmet faaliyetlerinin son beş ayın en düşük seviyesine indiğini gösterirken dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ivme kazanmakta zorlanıyor, dolayısıyla teşvikin devam etmesine yönelik beklentiler gündemde.

Pazartesi günü açıklanacak olan Caixin imalat PMI verisinin de düşüş göstermesi bekleniyor.

Analistler, Çin’in kısa vadede politik destek önlemini sürdürmesini beklerken hükümetin mali teşvikleri artırma taahhüdünün, iç tüketimin daha yüksek bir vitese geçmesine yardımcı olacağı düşünülüyor.

–Bu haberde Reuters’in katkısı bulunmaktadır.

haberadilcevaz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu