E-sigara uzun vadede akciğer kanseri riskini artırıyor!
Erkeklerde sperm sayısını azaltır
Uzmanlar, e-sigaraların nikotin, diasetil, nikel, kalay ve kurşun gibi zararlı maddeler içerdiğini belirtirken, sıradan sigaralar gibi nikotin de içerdiğinden bağımlılık etkisinin oldukça yüksek olduğunu vurguluyor. Dahiliye Uzmanı Prof. Dr., e-sigaranın akciğer kanserine veya akciğer hastalıklarına neden olmayacağı yönündeki yanlış algının kırılması gerektiğini vurguladı. Aytaç Atamer, “E-sigara, sperm sayısının düşük olması nedeniyle erkeklerde kısırlığa, kadınlarda ise erken menopoza ve düşüklere neden olabiliyor. “E-sigara hamilelikte bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiliyor.” söz konusu.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, elektronik sigara konusunu ve zararlarını değerlendirdi.
Prof. Dr. Aytaç Atamer, elektronik sigaranın bağımlılık yapıcı ve nikotin içeren bir sıvının ısıtılıp aerosol (sıvı veya katı bir maddenin gaz ortamında dağılması) üretilmesiyle oluştuğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu sıvı farklı miktarlarda sıvı nikotin içeriyor. , propilen glikol, gliserin ve aromalı maddeler. Bunu kullanan kişiler, oluşan buharı ciğerlerine çekerler. “Nefes verdiğinizde bu buhar başkaları tarafından da solunabilir.”
E-sigaralar da normal sigaralar gibi nikotin içerir
Prof., e-sigaraların birçok boyut ve şeklin yanı sıra pilleri, ısıtma sistemleri ve sıvı tutma odacıklarının da bulunduğunu belirtti. Dr. Aytaç Atamer şöyle devam etti:
“E-sigaralar, nikotin gibi zararlı elementleri, diasetil, nikel, kalay, kurşun gibi akciğer hastalıklarına neden olan kimyasalları içeriyor. E-sigaranın zararlı etkilerinden biri de patlamış mısır hastalığı olarak da bilinen bronşiyolit obliteranstır. E-sigaralar da normal sigaralar gibi nikotin içerdiğinden bağımlılık etkisi oldukça yüksektir. Nikotin beyinde dopamin salınımına neden olarak ödül sistemini aktive eder ve keyif sağlar. Yanlış bir kanı olarak normal sigaradan daha az zararlı değildir, aksine bağımlılık yapabilir. Bu nedenle gençler ve genç yetişkinlerde akciğer kanserine, akciğer hastalıklarına neden olmayacağı yönündeki yanlış algının kırılması gerekiyor.”
Kadınlarda erken menopoza ve düşüklere neden oluyor
Prof., e-sigaraların içerdikleri propilen glikol ile akciğerlerde önemli hasarlara yol açabileceğini de vurguladı. Dr. Atamer şunları söyledi:
“Ergenlerde ve genç yetişkinlerde nikotin beyin gelişimine zarar verebilir. E-sigara, sperm sayısının düşük olması nedeniyle erkeklerde kısırlığa, kadınlarda ise erken menopoza ve düşüklere neden olabiliyor. E-sigara hamilelik döneminde bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. Aynı zamanda mesane kanseri, koroner arter hastalığı, kalp krizi ve felç riskini de artırır. E-sigaranın içindeki kimyasal parçacıklar nedeniyle astım ve kronik akciğer hastalığına bağlı akciğer iltihabına yani zatürreye eğilimi artırır. Uzun vadede akciğer kanseri riski de artıyor. “Akciğer ortamındaki bağışıklık hücrelerini olumsuz etkileyerek akciğer iltihabına neden oluyor.”
Akciğer hastalıklarının temelini oluşturur
Prof., e-sigaranın içindeki iki ana bileşen olan propilen glikol ve bitkisel gliserinin, akciğerdeki hücrelere toksik etkisi nedeniyle akciğer hastalıklarına neden olduğunu da açıkladı. Atamer, e-sigaranın diş ve diş etleri üzerinde olumsuz etki yarattığını, ayrıca uzun vadede diş eti iltihabına ve diş kaybına da neden olduğunu söyledi.
Topluma zararsızmış gibi empoze edilmeye çalışılan e-sigaraların da en az konvansiyonel sigaralar kadar zararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Atamer, “Birinin diğerine üstünlüğü yok. ‘E-sigara daha az kansere ya da akciğer hastalıklarına neden oluyor’ demek mümkün değil. “E-sigara sigaranın alternatifi değildir.” Sözlerini şu şekilde tamamladı:
|