Haber

Suriyeli Depremzedeler: Çadır İstedik Vermediler. Kendi başıma yaptım. İki Aile, 10 Kişi Kalıyor

HABER: TAMER ARDA ERŞİN – Kamera: FURKAN ERDEM

Hatay’da depremin büyük yıkıma yol açtığı ilçelerde yaşayan vatandaşlar ve Suriyeliler, depremden daha az etkilenen Reyhanlı ilçesine sığındı. Ancak ilçeye gelenlerin çoğu çadırsız kaldı. Suriyeli Hasan Abit, çocuklarından birinin engelli olduğunu belirterek, “Çadır istedik, vermediler. Kendi imkanlarımla yaptım. 2 aile 10 kişi kalıyoruz.” Suriyelilerle kalan atık kağıt toplayıcısı Rıfat Çelik, “Benim evimin tavanı düştü, ev çatladı. Komşular çadır kurup oturdu. Bana bir şey olmadı, sadece bir kullanılmış battaniye geldi. Çadır istiyorum da millet gibi dışarıda oturayım.”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 6.4 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntıların vurduğu Hatay’da enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da vatandaşlar, depremden daha az etkilenen Reyhanlı ilçesinde sığındı.

Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve Antakya’da yaşayan Halit Satuf, “Birinci ve ikinci gün kimse yoktu. Ne polis ne asker… 4 yaşlı ve bir kızı çıkardım. hayat kurtarmak için “İkinci ve üçüncü gün çalıştım” dedi.

“GÜN BİRİNCİ KİMSE”

Depremden 15 gün sonra Reyhanlı’ya geldiğini anlatan Halit Satuf, ilk iki gün gıda yardımının dahi ulaşmadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Birinci gün kimse yok. İkinci gün evimiz biraz hasar gördü. Ekmeğimiz, erzakımız vardı. İnsanlar biraz dağıtıyor. Elimdeki ondan az, bana fazla olan,” benimki kayıp üçüncü gün deprem oldu herkes korkuyor bir arkadaşın var içeride kardeşi yaşıyor kurtarmaya gittik merdivenden çıktı iki kişi hayatını kaybetti bizde yok onu kurtarmak için herhangi bir ekipman yok 15 gün Antakya’da yaşadım Çadır geldi AFAD asker herşeyi dağıttı Çadır verdiler aldım kimliğimi yazdım 3 gün önce deprem oldu 6.4 Ailem çok korktum onun için dışarı çıktım reyhanlıya geldim ama çadır Antakya’da kaldı bir polis bana ‘yasaktır kaldırmayın’ dedi. Çadırı buradan aldın, burada kalsın”. Onun için çadırım yok.”

Boş araziye kendi imkanlarıyla çadır kuran Suriyeli ailelerin yanında kaldıklarını anlatan Satuf, 8 kişinin çadıra sığındığını, yemeğin mahalle muhtarı tarafından getirildiğini kaydetti. Suriye’de yıkım olduğunu ve ailesinin orada olduğunu kaydeden Satuf, “Orada böyle kimse yok. Orada devlet yok, burada devlet var. Çok şükür burada devlet var.”

“BURADA DURUM ÇOK KÖTÜ. BURADA EV YOK, AKRABA YOK”

Artık ne yapacağını bilmediğini söyleyen Halit Satuf, “Sırada ne var bilmiyorum. ‘Suriye’ye gidin’ diyorlar. “İstanbul’da, Ankara’da akrabam, arkadaşım yok. O yüzden burada bekliyorum” dedi.

“YENİLİKÇİ KALDIM, İÇGÜDÜMDE KALDIM”

Satuf, “Suriye’ye gidin” denilince üzüldüğünü belirterek, “Türkiye’ye ne için geldim? Kan dökülmesin diye. Suçsuz çıktım, masum kalıyorum. Ne asker, ne Esat, ne polis. Ben geldim.” 2013’te Suriye’ye sadece bir kez geldim.” Ailemi bir kez ziyarete gittim. Sonra geldim. Ben onun peşinden gitmedim.”

“BOMBAYI AŞACAĞIM, ÇOK ŞEYİ AŞACAĞIM”

Halit Satuf, “Bombayı yendim, çok şey atlattım. Depremi atlattım. Kendimi ve ailemi kurtardım. Ama zor bir şey. Betonun altında çocuk olsa ve o gelse ne yapacak?” öldü yüreğim kalmadı gördüm gördüm ne gördüm antakya’da yüreğim kalmadı kalbim çok acıyor. Hayat çok zor. Bundan sonra ne olacağını, gelecekte ne yapacağımı bilmiyorum” dedi.

“ÇADIR İSTEDİK VERMEDİLER. KENDİ ETKİMLE YAPTIM. 2 AİLE 10 KİŞİYLE KALIYORUZ”

Suriye’de bulunduğu sırada savaştan kaçmak zorunda kalan lokanta sahibi Hasan Abit, çocuklarından birinin engelli olduğunu ve tedavi edilmesini istediğini belirterek, “Çadır istedik, vermediler. kendi imkanlarımla yaptım 2 aile 10 kişi kalıyoruz.(Gece) Hava soğuk oturamıyorum kızım çaresiz “Ayağa kalkamıyor. Hareket edemiyor.”

Kolu kırıldıktan sonra ameliyat olmadığı için sakat kalan Abit, çocuğunun durumunu göstererek tek istediğinin çadır olduğunu vurguladı. Beklemenin başka çaresi olmadığını kaydeden Abit, “Allah’tan bekliyorum belki kızıma bir yol açar. Önce kızım sonra ben.”

“ARTIK HAYAT BİTTİ”

Suriyelilerin yanında kalan atık kağıt toplayıcı Rıfat Çelik’in tek isteği çadır. Geceleri dışarıda yattığını ve zor durumda kaldığını belirten Çelik, “Evimin tavanları düştü, ev çatladı. Çadır istiyorum. Sabaha kadar dışarıda oturuyorum. Komşular çadır kurup oturdular. .Bana bir şey gelmedi sadece bir battaniye kullanıldı.Çadır istiyorum millet gibi oturayım dışarıda” dedi.

Yalnız yaşadığını ve kardeşlerinin yanına gidemediğini belirten Çelik, “Çöp topluyorum, geçimimi sağlıyorum. Kimseden bir şey görmedim, sadece kafamı sokacağım bir çadır istiyorum. herhangi bir şey.”

Çelik, “Artık hayat bitti. Annem babam öldü. Çadır istiyorum, başımı sokayım yeter” dedi.

catak-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu